• 2 січня 2024
  • 266
Чи можна заливати бетон в опалубку взимку?
Чи можна заливати бетон в опалубку взимку?

Всупереч поширеній думці, в опалубку можна заливати бетон за будь-якої, навіть мінусової температури. Вам просто потрібно виконати рекомендації фахівців, аби бетон не замерз. Коли все зроблено правильно, залитий у зимовий час бетон буде навіть міцнішим, ніж бетон, залитий під час спеки, внаслідок тривалого періоду затвердіння.

Однак, якщо температура на вулиці опускається нижче -7°С, краще розсудливо відмовитись від заливання бетону на відкритому повітрі, тому що при таких температурах гідратація (насичення водою) припиняється. При наднизьких температурах повітря стає дуже складно підтримувати досить високу температуру на будівельному майданчику, навіть застосовуючи ізолюючі накриття та огородження.

Отже, швидкий курс підвищення кваліфікації із заливання бетону. 

Бетон перетворюється з рідини на твердий матеріал в результаті хімічної реакції. Чим холодніша температура бетону, тим повільніша швидкість реакції. Взимку Ваш ворог – холод. Ви повинні захистити бетон від замерзання, поки він не затвердіє настільки, щоб протистояти тиску, викликаному замерзанням води всередині бетону. Процес заливання бетону в опалубку взимку складніший, ніж улітку, оскільки для правильного схоплювання та надання достатньої міцності свіжий бетон повинен бути захищений від замерзання протягом першої доби (щонайменше).

Якщо бетон замерзне до того, як затвердіє?

Якщо замерзне щойно залитий бетон, Ви зазнаєте збитків. Навіть якщо Ви потім нагрієте бетон і дасте йому затвердіти, це не допоможе. Якщо бетон замерзає, поки він ще свіжий або до того, як він набере достатню міцність, щоб протистояти розширювальним силам, пов'язаним із замерзаючою водою, бетон втрачає до 50 відсотків своєї міцності на стиск.

Рекомендації щодо заливання бетону взимку

Зверніть увагу на землю, на яку Ви заливаєте бетон. Температура повітря може бути вищою за нуль, але земля може бути промерзлою. В жодному разі не можна заливати бетон у мерзлу землю. Утепліть землю бетонним покриттям або пластиком протягом декількох днів, перш ніж приступити до заливання. Взимку попередній нагрів одного або декількох компонентів (води та заповнювача) допоможе підтримати необхідну температуру бетону під час заливання. Слід нагріти воду та/або пісок та гравій перед змішуванням.

Протидійте наслідкам низьких температур, виконавши будь-який або всі з наступних кроків:

  • Додайте до суміші більше цементу.
  • Додайте гарячу воду замість холодної.
  • Нагрійте наповнювачі у суміші.
  • Додайте хімічний прискорювач, наприклад, хлорид кальцію або домішки, що не містять хлоридів.
  • Використовуйте водоредуктор для зменшення кількості стікаючої води.

Затвердіння бетону взимку

Після заливання бетону захистіть його під час затвердіння. Холодна погода продовжує встановлені терміни. Чим холоднішим стає, тим довше схоплюється бетон. Виходячи з досвіду, будівельники знають, що кожні 10° зниження температури бетону подвоюють встановлений час. Таким чином, заливка, яка твердне за шість годин при температурі 20°C, займе 12 годин при 10°C та 24 години при -1°C.

У зимові місяці бетон необхідно захищати та витримувати не менше п'яти днів. Використовуйте ковдри або солому поверх пластику, щоб ізолювати бетонну плиту. Якщо Ви залишите бетон відкритим або відкриєте його зарано, верхній шар бетону може замерзнути і відшаруватися. І навіть якщо він не замерзне, зовнішній шар ніколи не буде таким міцним, якби він був захищений.

Опалубка в холодну погоду

Холодна погода призводить до затримок у будівництві, навіть якщо Ви використовуєте опалубку. Оскільки все робиться на місці, перепади температур впливають на швидкість зведення стін. Ключем до того, щоб звести затримки до мінімуму, є використання обігрівачів у зимові місяці, щоб Ви могли формувати, заливати та зводити стіни на будмайданчику протягом усієї зими.

Обов'язково витримуйте бетон стільки годин, скільки рекомендовано для певного типу цементу.

Загерметизуйте свіжозатверділий бетон, для цього нанесіть герметик, так Ви не допустите просочування в бетон зовнішньої води. Спеціальні бетонні герметики подовжують термін його служби та підвищують ймовірність успішного затвердіння. При дуже низьких температурах застосовується тільки герметик повітропроникний для бетону, що допускає випаровування вологи.

Щоб заливати бетон узимку, Вам знадобиться опалубка купити яку Ви можете на нашому сайті!

Також читайте блог «Опалубка для будівництва укриттів».

Підписка на новини