• 6 березня 2024
  • 182
Стійки опалубки – для чого та як застосовують?
Стійки опалубки – для чого та як застосовують?

Що таке стійка опалубки?

Стійка опалубки – це, простіше кажучи, вертикальна жердина, що має опорну плиту, яка слугує для утримання на певній висоті інших елементів горизонтальної опалубки (балок). Стійки опалубки – це незамінні елементи, які застосовують будівельники під час зведення будівлі для створення перекриттів, тобто, стель та підлог приміщень.

Яку функцію виконують стійки опалубки?

Сталеві конструкції підтримують інші елементи опалубки при заливанні бетону в горизонтальній площині.

Яких розмірів бувають стійки опалубки?

Стійка опалубки зроблена з телескопічним висуванням, щоб регулювати висоту перекриття. Якби стійки не були телескопічними, знадобилося б безліч типорозмірів стійок.

Основні розміри сталевих стійок опалубки:

  • 3 м (складена 1.75/2 м, розкладена 3 м);
  • 3.5 м (складена 2 м, розкладена 3.5 м);
  • 4 м (складена 2.2/2.45 м, розкладена 4 м);
  • 4.5 м (складена 2.7 м) розкладена 4.5 м);
  • 5 м (складена 3 м, розкладена 5 м).

Компанія Вірастар виготовляє стійки опалубки з товщиною стінки 3 мм (зовнішня стійка Ø60 мм, внутрішня стійка Ø48 мм). Стійка з телескопічним висуванням має внутрішню та зовнішню частини – труби, які вставлені одна в одну. Отвори у стійці дозволяють змінити її висоту. Поверхня стійок захищена від корозії лакофарбовим покриттям. Це дозволяє не підвищувати вартість опалубки та забезпечувати міцність та довговічність. Завдяки телескопічній конструкції опалубних стійок їх можна використовувати для створення перекриттів на різній висоті, не залучаючи додаткові стійки. Регулювання висоти просте – здійснюється за допомогою сталевих замків.

Скільки стояків опалубки брати?

Розрахунок кількості стійок опалубки виконується, виходячи із площі приміщення. Посилені стійки застосовують, коли роблять перекриття значної товщини або за великої дистанції між стійками. Рекомендована відстань між стійками опалубки – 150 см. Загальне правило – чим більше навантаження на стійки (більший тиск бетону), тим ближчі повинні стояти стійки.

Посилені стійки опалубки слід підпирати посиленими триногами. Призначення триног – забезпечити стійкість вертикальних стійок опалубки.

Кожна стійка опалубки комплектується головкою, яка служить для підтримки балок. Якщо стійка опалубки стоїть на стику балок, її потрібно оснастити короною з 4 елементів, а якщо стійка підтримує балку посередині, зверху встановлюється підтримуюча головка.

Стійки опалубки можна купити за ціною виробника прямо у нас на сайті.

Зателефонуйте, щоб уточнити кількість елементів опалубки або замовити безкоштовний розрахунок горизонтальної опалубки.

Також пропонуємо почитати статтю "Опалубка для будівництва укриттів".

Підписка на новини