• 19 березня 2024
  • 141
Як не можна користуватися драбиною?
Як не можна користуватися драбиною?

Драбини та стрем'янки виготовляються так, щоб забезпечити Вам безпеку та зручність підйому. Але при неправильному використанні навіть найдорожчої драбини можна завдати шкоди своєму здоров'ю.

Як неправильно використовувати драбину?

Здавалося б, такий простий інструмент як драбина кожен зможе використати правильно. Але є деякі моменти, на які потрібно зважати.

Часті помилки при використанні драбин

  • Розміщення приставних сходів надто близько до стіни

Якщо поставити драбину дуже близько до стіни, є ризик впасти з неї. Існує приблизна формула пропорційності 1:4 – це відстань до стіни по відношенню до висоти. Якщо виражати це співвідношення через кут нахилу драбини, він повинен становити 65-75º.

  • Встановлення драбини чи стрем'янки на нерівній землі

Обов'язково переконайтеся, що драбина стоїть на рівному місці, торкаючись землі всіма ніжками одночасно. Це обов'язкова умова для використання драбин або стрем'янок. Слизька підлога або нерівний грунт можуть стати причиною падіння драбини, коли Ви підіймаєтеся нею. Якщо Ви хочете використовувати драбину або стрем'янку в саду, використовуйте спеціальні шпиці-наконечники для ґрунту. Так драбина або стрем'янка буде стійко стояти на землі. Коли потрібно використовувати драбину на різнорівневих поверхнях, наприклад, на бордюрах або на східцях, використовуйте телескопічну драбину або трьохсекційну з функцією сходових маршів.

  • 3 верхні щаблі приставної драбини - табу

Не стійте на 3 останніх сходинках приставної драбини, це може призвести до падіння. Також існує правило для драбин, приставлених до даху – драбина має виступати над дахом як мінімум на 1 м.

  • Правило пряжки ременя

Не відхиляйтеся надмірно убік, стоячи на драбині або стрем'янці. Є так зване правило пряжки ременя – пряжка ременя має під час роботи завжди перебувати між боковинами драбини. Так Ви не ризикуєте впасти, надто відхилившись ліворуч або праворуч. Буває, що нам треба зробити роботу трохи далі, і ми відхиляємось на зайві пару сантиметрів, проте це може спричинити падіння драбини. Краще спуститися вниз і переставити драбину. Якщо Ви вважаєте, що часто переставляти драбину – незручно, Ви можете купити підмостя. Вони мають великий робочий майданчик і дозволяють зробити декілька кроків ліворуч-праворуч.

Зважайте на помилки, зроблені іншими людьми під час використання драбин, і не допускайте таких помилок самі. Працюючи на драбині, перш за все думайте про власну безпеку.

Пропонуємо Вам почитати статтю «Універсальні драбини – у чому їх багатозадачність та переваги?»

Підписка на новини