• 13 грудня 2023
  • 278
Чи можна працювати на будівельних риштуваннях взимку?
Чи можна працювати на будівельних риштуваннях взимку?

Одразу звернімося до Державних будівельних норм ДБН А.3.2-2-2009 "Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення": «Під час виконання будівельно-монтажних робіт граничні значення температури повітря, сили вітру в даному кліматичному поясі, за яких повинні бути тимчасово припинені роботи на відкритому повітрі та припинено перевезення людей у неопалюваних транспортних засобах, визначаються відповідними службами місцевих органів влади (державної адміністрації). Виконання робіт під час туману і дощу, що значно погіршує видимість у межах фронту робіт, ожеледі, грози, вітру зі швидкістю 15 м/с і більше не допускається».

Що каже нам досвід робіт будівельників?

Снігопад, ожеледь і негативні температури унеможливлюють проведення багатьох будівельних робіт на відкритому повітрі. З цієї причини взимку активність на будівництвах знижується, і частина робіт зосереджується на внутрішньому опоряджуванні. Однак іноді роботи тривають і погіршення погодних умов не впливає на якість робіт.

Чи можна працювати на будівельних риштуваннях взимку?

Вищевказані нормативи з охорони праці та техніки безпеки визначають погодні умови, за яких риштування можна безпечно використовувати на будівельних майданчиках. При цьому, однак, у них не вказано конкретний період року, коли їх можна використовувати, а коли ні. Тому роботи на будівельних риштуваннях у зимовий сезон допускаються, але за чітко визначених умов і дотримання відповідних правил. Важливо забезпечити безпеку не тільки людей, які безпосередньо використовують конструкцію, а й усіх, хто перебуває поблизу неї.

Правила використання будівельних риштувань у зимову пору року

Роботи на будівельних риштуваннях взимку можна проводити тільки за відсутності дощу і снігопаду. Хороша видимість також є умовою безпечного використання будівельних риштувань. Тому використовувати конструкцію під час сильного туману заборонено. Роботи на висоті не можна виконувати за сильного вітру. Якщо його швидкість перевищує 10 - 15 м/с, конструкцію встановлювати не слід. Однак мінусова температура не є категоричним протипоказанням. Але співробітники повинні не забувати носити відповідний робочий одяг і правильно готувати конструкцію і майданчик для складання риштувань. Ось основні правила:

  • для забезпечення стабільної відстані між конструкціями необхідно видалити з землі лід і сніг,
  • найкраще захистити землю шаром піску,
  • елементи самої конструкції також необхідно очистити від снігу і льоду,
  • технічний стан риштувань слід перевіряти частіше, ніж влітку.

Отже, працювати на будівельних риштуваннях взимку не забороняється, але треба дотримуватися правил безпеки. 

Додаткове використання захисних тентів з брезентової тканини або з поліетилену допоможе створити кофортний температурний режим на робочих ярусах риштувань і захистить працівників від поривів вітру.

Якщо маєте питання, які саме будівельні риштування купити для роботи взимку, зателефонуйте нам, і ми запропонуємо Вам найкращий варіант!

Також читайте Блог «Будівельні риштування взимку: що потрібно робити».

Підписка на новини