• 9 серпня 2023
  • 1228
Як правильно встановити опалубку перекриття?
Як правильно встановити опалубку перекриття?

Для заливання бетонних перекриттів між поверхами застосовується горизонтальна опалубка (друга назва – опалубка перекриттів).

Що таке опалубка?

Опалубка - це будівельні форми, що обмежують застигаючий бетон. Якщо раніше в якості опалубки використовувалися дерев'яні дошки, то зараз виготовляються опалубні щити з фанери, на сталевій рамі, а також пластикові багаторазові, картонні одноразові форми.

Металеві стійки, корони та триноги (елементи горизонтальної опалубки) затребувані на будівельному ринку, оскільки вони зручні у застосуванні, міцні та довговічні. Телескопічні стійки змінюють свою висоту і дозволяють заливати перекриття між поверхами на різній висоті - від 2 до 5 м. Таким чином, не потрібно купувати декілька стійок під кожну висоту, достатньо телескопічну стійку купити.

Українська компанія VIRASTAR виготовляє стійки опалубки зі сталі. Товщина стінки металу 3 мм - це дозволяє опорам витримувати тиск бетонної маси протягом тривалого часу, до застигання перекриття. Діаметр стояків опалубки VIRASTAR – 60 мм зовнішньої частини, 48 мм внутрішньої частини.

Які елементи та скільки знадобляться для заливки перекриття?

Виміряйте площу приміщення, де потрібно залити перекриття (довжину та ширину).

З площі визначається кількість балок. Відстань між нижніми балками – від 1,5 до 2,5 м. Відстань між верхніми балками 0,5-0,6 м. Загальне правило – чим більша товщина плити, тим ближче повинні стояти балки.

Визначте майбутню висоту приміщення. Телескопічні стійки опалубки необхідно відрегулювати відповідно до цієї висоти. Якщо у планах зробити товсте перекриття, слід вибирати посилені стійки. Їхня висота фіксується металевим замком.

Розставляти стійки слід, орієнтуючись на відстань між балками. Якщо балки стоять далеко одна від одної (на відстані 2,5 м), то стійки потрібно встановлювати через кожні метр-півтора. Якщо відстань між балками близько 1,5 м, стійки можна поставити через 1,5 - 2 м. Максимальна здатність кожної несучої стійки - 2000 кг.

Для збільшення стійкості стійки опалубки застосовують триногу. Це розпірка, що не дозволяє стійці нахилитися або зміститися. Триноги не ставлять на кожну стійку, а посилюють ними стійки через одну. Тобто кількість триног буде вдвічі меншою, ніж стійок.

Зверху на стійки ставлять корони – головки, які підтримують балки. Унівилки розташовують на стиках балок, що можливо завдяки їхній формі, а підтримуючі головки встановлюють на стійках, які тримають центри балок. Число головок = числу стійок опалубки.

Фанерну плиту беруть, виходячи з площі перекриття.

Для точного розрахунку рекомендуємо використовувати калькулятор горизонтальної опалубки. Ви можете зателефонувати нам і ми абсолютно безкоштовно зробимо для Вас розрахунок опалубки перекриттів. Будемо раді допомогти Вам!

Підписка на новини