• 9 квітня 2024
  • 146
Як залити перекриття між поверхами?
Як залити перекриття між поверхами?

Горизонтальне перекриття – це підлога/стеля між поверхами у багатоповерховій будівлі. Перекриття має бути міцним, оскільки йому доведеться витримувати вагу меблів, людей та всього, що стоїть на підлозі у приміщенні.

Які бувають перекриття?

  • Монолітні залізобетонні,
  • Збірні залізобетонні,
  • Дерев'яні.

Вибираючи тип перекриття, враховують доступність матеріалів, спеціальної техніки та кваліфікацію будівельників.

В даний час найоптимальнішим є монолітне залізобетонне перекриття.

Переваги монолітного перекриття:

  • Не потрібно використовувати підйомний кран, як у разі збірного залізобетонного перекриття, коли потрібно переносити важкі плити;
  • Приміщення може бути будь-якої форми, не тільки прямокутної, як при укладанні залізобетонного збірного перекриття з плит конкретних типорозмірів;
  • Можна створювати виносні тераси та балкони без додаткових опор;
  • Зменшена пожежна небезпека порівняно з дерев'яними перекриттями, що згоряють за 15 – 45 хв.;
  • Якщо дерев'яне перекриття можуть псувати жуки та комахи, то залізобетонному ця небезпека не загрожує;
  • При невеликій товщині міцність монолітного перекриття більша, ніж дерев'яного;
  • Стеля при заливанні монолітного перекриття виходить рівною та гладкою, без тріщин і стиків, її досить просто поштукатурити.

Як зробити бетонне перекриття?

  1. Встановити опалубку
  2. Укласти арматуру
  3. Залити бетон

Опалубка

Щити опалубки укладають на балки, під якими стоять стійки опалубки. Висоту стійок слід вибирати, виходячи з майбутньої висоти стелі. Для надання стоякам стійкості їх закріплюють триногами. Унівилки (корони) ставлять на стійки, розташовані на стику балок, а головки, що підтримують, – на стійки, що стоять під серединою балки. Дистанція між стійками опалубки – в середньому 1,5 м.

Щитова фанера завтовшки 18-21 мм витримує тиск бетону до 90 кН/м2. В опалубці не повинно бути щілин, інакше через них витікає «бетонне молочко», а міцність бетону впаде.

Арматура

Для армування бетону використовують прути перетином від 8 до 16 мм. Зв'язують арматуру в сітку в'язальними гаками, застосовуючи в'язальний дріт діаметром 0,8-1,2 мм. Для арматури має бути зроблений захисний шар завтовшки мінімум 2 см. Для цього під арматурний каркас підкладають фіксатори захисного шару.

Бетонування

Коли покладено арматуру, можна заливати бетон. Для створення монолітного перекриття застосовують бетон класу В15-В25. У створенні бетонної суміші беруть участь цемент (основний в'яжучий матеріал), пісок (дрібний наповнювач), щебінь (великий наповнювач).

Бетонне перекриття слід заливати відразу на потрібну товщину, дотримуючись одного напряму роботи. Процес заливання бетону повинен бути безперервним, використовуючи вібратор для ущільнення.

Коли бетон залитий, його слід періодично зволожувати - поливати водою, якщо погода тепла +15С і вище. Рекомендують поливати бетон водою протягом тижня кожні 3 години перші три дні, вночі – один раз і далі тричі на день. Якщо надворі прохолодно – до +5С, потрібно забезпечити обігрів. Твердіючий бетон набуде розрахункової міцності через 28 днів, але опалубку можна знімати при досягненні ним 70% від розрахункової міцності.

Якщо Ви хочете зробити монолітне бетонне перекриття, Вам знадобиться опалубка купити яку Ви можете у нас на сайті.

Щоб уточнити питання щодо опалубки, телефонуйте нам! Ми допоможемо з розрахунком опалубки та запропонуємо найвигідніші ціни!

Також читайте блог "Як правильно встановити опалубку перекриття?"

Підписка на новини